Sajam šljiva Osečina

Događaji


Osečina
Datum

četvrtak 29.08.2024.

petak 30.08.2024.

subota 31.08.2024.

nedelja 01.09.2024.

Sajam šljiva Osečina

Sajam šljiva Osečina, od 29.08. do 01.09.2024 godine.


Aleksandra Mladenović, petak, 30.08.2024 godine, teren za male sportove Osečina u 21h

Amadeus Bend, subota, 31.08.2024 godine, teren za male sportove Osečina u 21h


Predsajamske aktivnosti počinju 29. avgusta u 19.00 h, svečanim otvaranjem izložbe „Maske i maskiranje u običajnoj praksi-tradicionalni i obnovljeni oblici“ Gordane Pajić, Natalije Marković i Jelene Nikolić Lekić u Galeriji NBOS. Nakon toga u 20.00 h sledi potpaljivanje sušare za šljive uz nastupe kulturno umetničkih društava. Kao i prethodnih godina u četvrtak u 20.30h uslediće veče narodne muzike uz Žoju Simića i prijatelje iz Osečine.


U petak, 30. avgusta u 10.30 h pripremljen je program dobrodošlice učesnicima izložbe „Zlatne ruke“ -Vešte ruke – čuvarke tradicije.

U 13.00 h devetnaesti Sajam šljiva u Osečini svečano će otvoriti premijer Republike Srbije Miloš Vučević. Takođe, u toku svečanog otvaranja predsednik opštine Osečina Nikola Tomić uručiće nagrade za najveće izvoznike suve šljive iz Srbije i Podgorine za 2023. godinu.


Od 17:30 h na malim terenima Sportskog centra organizovaće se Veče za decu-dečji maskenbal uz klovnove i mađioničare. Koncert Aleksandre Mladenović planiran je u 21.00 h a prethodiće joj nastup DJ Hoffmana.


U subotu 31. avgusta u 10.00 h održaće se Šahovski turnir u OVC „Braća Nedić“ Osečina, a u 11.00 h u biblioteci takmičenje zdravičara. Predstavljanje Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024. godini planiran je u 15.00 h u sali biblioteke.

U 18:00 h sa autobuske stanice krenuće svečani defile a nakon toga u 18.30 h na terenu za male sportove održaće se kulturno-umetnički program. „Čuvar praga, rizničar zemlje, podvižnik vere“ naziv je ovogodišnjeg kulturno umetničkog programa koji će biti izveden nakon svečanog defilea a koji je ujedno i njegov pečat. Posvećen je seljaku, srpskom domaćinu, čoveku koji radi sa zemljom čije prisluživanje je Gospod učinio tajanstvenim a u svetu i savremenom društvu postaje nevidljiv.


Muzika, igra i poezija konceptualno sabrana oko čoveka kojem je Bog poverio zemlju i plodove, dočaraće njegovu ljubav prema zemlji ali i veri, precima, otadžbini i slobodi. Britkim rečima Desanke Maksimović, Veljka Petrovića, Dobrice Erića i Gorana Vitića u savremenoj današnjici koja je neretko i zbunjujuća imaćemo priliku da se podsetimo mnogih vrednosti koje su nam poverene ali i da se upravimo prema njima. Kraljica šljive za 2023. bila je Sanja Nikolić, dok je ovogodišnju titulu kraljice ponela Jefimija Kostić.

Nakon kulturnog programa u 21.00 h koncert će održati Amadeus bend.


U nedelju, 01. septembra u 11.00 h, u restoranu Sportskog centra Osečina, Zoran Sević održaće stručno predavanje „Pčelarenje bez roja na grani“ a u isto vreme u sali biblioteke planirana je radionica izrade preparata od lekovitog bilja pod nazivom „Vile biljarice moje drugarice“, stručno vođenje – Dragica Janković, praktičarka bahovih kapi i narodna travarka.



U 15.00 h na bazenima Sportskog centra dodeliće se nagrade za najlepši šljivik, najbolje ocenjena jaka alkoholna pića, pekmez, dzem, slatko od šljiva, šljivani kolač-šljivko i najlepši štand.

Sajamska hala sa privrednim i poljoprivrednim štandovima radiće u petak i subotu od 10.00-19:30h, u nedelju od 10.00 do 15.00h.

Takođe, posetioci mogu posetiti izložbu sadnog materijala, dobrodošlicu kod lampeka, degustirati rakiju, pekmez i suve šljive pripremane na tradicionalni podgorski način. Na platou Narodne biblioteke Osečina nalaziće se Trg starih zanata i prodajna izložba „Zlatne ruke“ sva tri dana Sajma.

Kada-je.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.