Đerdapska regata

Događaji


Tekija
Datum

petak 29.07.2022.

subota 30.07.2022.

nedelja 31.07.2022.

Đerdapska regata

Đerdapska regata, od Tekije 29.07. do Kusjaka 31.07.2022 godine.


Petak 29.07. u 7h na Plaži Tekija.

Subota 30.07. u 8h na Karauli.

Nedekja 31.07. u 8h na Plaži Brza Palanka.


Ovogodišnja Đerdapska regata će biti dvadeseta po redu. Tradicionalni spust od Tekije do Kusjaka, kod Negotina, ima za cilj promociju reke Dunav, upoznavanje sa istorijom i kulturom dunavskog nasleđa, ali i promociju boravka u prirodi, sporta i kampovanja.


Početak regate je u petak, 29. jula, na plaži u Tekiji, a kraj u nedelju, 31. jula, na plaži Kusjak kod Negotina.


Prvog dana, učesnici će imati poseban doživljaj prolaskom kroz prevodnicu hidroelektrane „Đerdapa 1“, a nizvodno će moći da se upoznaju sa rimskim utvrđenjem Diana, tvrđavom Fetislam u Kladovu, Arheološkim muzejom Đerdapa i ostacima slavnog Trajanovog mosta. Na gradskoj plaži u Kladovu je zagarantovano uživanje, a zatim večera i noćenje u šatorima u selu Mala Vrbica.


Narednog dana, učesnici će saznati priče i legende o „Dunavskoj Atlantidi“, ostrvu Ada Kale koje je potopljeno prilikom podizanja Đerdapske brane. Nakon toga u Korbovu će ih sačekati tradicionalni ručak, koji pripremaju meštani na samoj plaži. Završetak dana je na prelepoj plaži u Brzoj Palanci, gde se večera i kampuje.


Poslednjeg dana, regata staje na pristanište u selu Mihajlovac, a zatim poslednja deonica spusta vodi do plaže Kusjak, gde će završetak druženja na Dunavu obeležiti koncert Le Bonens benda iz Negotina. Povratak autobusom od Kusjaka do Tekije je obezbeđen.


Učešće se ne naplaćuje, a organizator je obezbedio obroke i poklone za učesnike, dok učesnici treba da imaju svoje plovilo i kamp opremu.


Đerdapsku regatu organizuje Kajakaški klub „Tekija“ u saradnji sa opštinama Kladovo i Negotin i turističkim organizacijama Kladovo i Negotin, a uz sponzorstvo „Đerdap usluga“ i trgovinskog lanca „Tekijanka“. Podršku u realizaciji jubilarne regate pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.


Za više informacija, molimo Vas kontaktirajte:

Vukašin Radić, predsednik KK „Tekija“, 065/4822-211

Nenad Konstantinović, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, 063/612-713­­


Detaljnije:

https://www.eu-za-turizam.rs/jubilej-na-dunavu-20-derdapska-regata

Kada-je.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.