Dan sremuša Neštin i Vizić

Događaji


Bačka Palanka
Datum

subota 01.04.2023.

Dan sremuša Neštin i Vizić

Dan sremuša Neštin i Vizić, Bačka Palanka, subota, 01.04.2023 godine, Kuća za odmor Skelica u 9h.


Udruženje građana „Stav“ zajedno sa Opštinom Bačka Palanka, Lokalnom akcionom grupom „Fruška Gora Dunav“, Turističkom organizacijom Opštine i Ustanovom „Kulturni centar“ u subotu, 1. aprila organizuje tradicionalnu manifestaciju „Dan sremuša“.


Manifestacija će se održati na sremskoj strani naše opštine, u Neštinu i Viziću, a u suštini će to biti šetnja u prirodi.


– Ove godine nismo pravili veliku kampanju pozivanja i promovisanja „Dana sremuša“ sa degustacijom, deljenjem letaka i lepljenjem plakata iz prostog razloga što svi oni koji prate naše aktivnosti znaju kada se održava manifestacija, kaže Zoran Jovičin iz UG „Stav“ i dodaje da su planinarska i penzionerska udruženja uvrstila manifestaciju u svoje kalendare.


Skup je predviđen na lokaciji Kuća za odmor „Skelica“ od 09:00 do 10:00 sati, gde će biti poslužen doručak.


– Početak šetnje je na vidikovcu, gde je i lokacija za fotografisanje, a zatim se ide u posetu Pravoslavnom Hramu Svetih vračeva Kozme i Damjana u Neštinu. Tu će se prisutnima obratiti otac Strahinja Džambić, a nakon toga planiran je obilazak Vinarije „Jakšić“ u Neštinu i poznate „Sremske kuće“ gde će kratak istorijat predstaviti Srbislava Agić.

– Nastavak manifestacije predstavlja više opcija. Glavna grupa, oni koji pešače, nastavljaju sa vodičima ka lokaciji gde će se konzumirati ručak i posećuju Destileriju „Knežević“. Biciklisti idu asfaltom ka Destileriji, a svi oni koji ne pešače posećuju Rimokatoličku crkvu Svete Ane u Neštinu. Posle toga se autobusima kreće u Pravoslavni Hram posvećen čudu Svetog Arhangela Mihaila u Viziću i nakon toga idu u obilazak Manastira Đipša.


Manifestacija „Dan sremuša“ će imati i edukativni deo koji će se obaviti u bašti sremuša.


– Dr Nebojša Ćurčin će govoriti o zdravstvenim koristima biljke sremuš, a Pavle Šojić o žiru u ljudskoj ishrani. Sve će to biti ispraćeno sa degustacijom proizvoda. Ono što maksimalno podržavamo je uključenje cele zajednice u ovakve manifestacije. Predstavićemo poljoprivredne proizvođače koji na svojim gazdinstvima prave domaće proizvode. Naši posetioci će imati priliku da degustiraju i kupe proizvode od sira, kolača, vina, rakije, likera, meda, pekmeza i tako dalje, dodao je Jovičin.


Organizator manifestacije je uveo plaćanje kotizacije za učesnike (odrasle) koja iznosi 700 dinara, a deca starosti do 14 godina učestvuju besplatno. UG „Stav“ poziva zainteresovane da se pridruže i provedu jedan dan sa njima u prelepom okruženju Fruške Gore.Detaljnije:

https://toobap.rs/2023/03/27/manifestacija-dan-sremusa/

Kada-je.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.