Žumarijada Kladurovo

Događaji


Kladurovo
Datum

subota 30.07.2022.

Žumarijada Kladurovo

U subotu 30. jula 2022.godine, održaće se 13. ŽUMARIJADA u Kladurovu, Petrovac na Mlavi.


Manifestacija počinje u 10h.


U okviru manifestacije kuva se tradicionalno jelo "žmare" ili "žumjere", a mnogobrojna udruženja izlažu svoje radove u dvorištu Etno kuće.


Od 17 h sve goste očekuje bogat kulturno-umetnički program.


Fokus zbivanja na ovoj manifestaciji je priprema jedinstvene tradicionalne hrane po kojoj i nosi naziv manifestacija, a to su ŽMARE (Žumjara).


ŽMARE su jedinstveni starinski specijalitet koji je opstao na ovim prostorima i koji se samo u ovom kraju priprema (nije poznato da se priprema u nekom drugom delu Istocne Srbije ili Srbije). Priprema Žmara traje dugo kako bi bile što kvalitetnije, može da traje i do 12 sati. Osnovni sastojci za pripremu Žmara su: ovčetina, praziluk, kukuruzno brašno i svinjska mast, i naravno troje jakih ljudi koji će sve vreme pripreme mešati to u kazanu.


Detaljnije:

https://www.facebook.com/topetrovacnamlavi


Kada-je.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.