Bačijada

Događaji


Petrovac na Mlavi
Datum

subota 07.05.2022.

Bačijada

Bačijada, Selo Stamnica, Petrovac na Mlavi, 07.05.2022 godine.


Selo Stamnica se nalazi na obroncima Homoljskih planina i pripada opštini Petrovac na Mlavi. U njemu se već više od stotinu godina, početkom maja meseca ili tačnije trećeg đurđevdanskog dana, održava tradicionalni skup bačijara, koji je poslednjih godina stekao popularnost i postao tradicionalna manifestacija širih razmera. Na prvu subotu po Đurđevdanu, meštani okupljaju svoja stada ovaca na bačiji, na salašu koji se nalazi u podnožju planinskog vrha Kukulj, pored same Stamničke reke, na samo kilometar od centra Stamnice!


Najava događanja tokom dana:


1. Izložba ovaca, koju organizuje Organizacioni odbor u saradnji sa stručnjacima, saradnicima i vlasnicima ovaca! Takođe, možete videti i ovčarske pse,

2. Organizacioni odbor takođe organizuje i okrugli sto o temi“ : „Aktuelno stočarstvo“, sa akcentom na razvoj ovčarstva, na kojoj govore eminentni profesori sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i Novog Sada.

3. Centralni događaj je takmičenje u muži ovaca i ono se odvija na samoj bačiji Mirka, D Paunovića i Mirka S. Paunovića. Komisija prati takmičenje i proglašava najbržeg takmičara!

4. Bačijarske igre, se odvijaju na prostoru pored letnje pozornice! Takmičenje u nadvlačenju konopca, skoku u dalj iz mesta i bacanju kamena s ramena!

5. Dok pratite sve predviđene događaje, možete probati kačamak, jagnjeće pečenje, slaninu iz salamure, žmare, zatim obići izložbu domaće radinosti, rukotvorina, domaće, zdrave hrane,sir, kolača i drugih đakonija, probati med i sve ostalo što se na Saboru može videti!

6. Organizatori su predvideli, osim takmičenja u muži ovaca, i izbor ovna šampiona, najbolje kolekcije, izbor najboljeg bačijara, najukusnijeg etno-jela Sabora, kao i proglašenje lepotice Sabora bačijara!


Datum održavanja: početkom maja meseca ili tačnije, trećeg Đurđevdanskog dan

Lokacija: Stamnica

Organizator: TO Petrovac na Mlavi

Kontakt: 012/326343


Izvor:

https://topetrovacnamlavi.com/bacijada-stamnica/

Kada-je.com koristi cookie-je (kolačiće) da bi obezbedio optimalno korisničko iskustvo naših posetilaca. Ako dalje nastavite korišćenje sajta prihvatate cookie-je (kolačiće) i smatramo da ste saglasni sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja U suprotnom izađite sa sajta.